haarden

HAARDEN

Stoken uw haard op hout, gas, bio-ethanol of elektrisch?

Iedere haard vereist maatwerk, wij denken daarom graag met u mee om tot een juiste keus te komen.

Haarden met gemak of knisperend vuur

Door het delen van informatie en kennis helpen we u bij het vinden van het haardvuur dat past bij u, uw gezin, woning én leefstijl. Dit betekent voor de één een knisperend houtvuur waar de ander kiest voor gemak, comfort en snelheid.

Ook zullen aspecten zoals functionaliteit en duurzaamheid worden besproken. Naast het type brandstof nemen we u graag mee in de onbegrensde mogelijkheden voor wat betreft stijl, vormgeving en materialisering.

Alle haarden worden door onze vakspecialisten geplaatst die niet alleen kritisch kijken naar de zichtbare aspecten maar ook zorgen voor een veilige installatie zodat u onbezorgd kunt genieten van uw eigen haardvuur.

FAQ

Ja dat is mogelijk. Door het gebruik van de juiste techniek slagen we er in balans te vinden tussen haard en omgeving. Het openhaard systeem met o.a. beveiligde gasvuren en een externe beluchtingsvoorziening, speelt moeiteloos in op de omgevingsfactoren behorende bij nieuwbouw situaties.

Bij het stoken van een hout gestookte haard of kachel is het noodzakelijk het rookkanaal door te voeren tot minimaal een halve meter boven het hoogste punt van de woning, dit in tegenstelling tot een gasgestookt rookkanaal. In sommige situaties kan een gasgestookt rookkanaal doorgevoerd worden door een plat dak van bijvoorbeeld een uitbouw of garage. Ook een gevel doorvoer biedt regelmatig een passende oplossing.

Wanneer het aanbrengen van een rookkanaal uitgesloten is, dan kunt u kiezen voor een (elektronisch) beveiligde bio ethanol haard voorzien van afstandsbediening. Dit systeem dient ingebouwd te worden in een brandveilige ombouw zodat u zorgeloos kunt genieten van de stralingswarmte van het vuur. Wilt u wel sfeer maar geen vuur, dan behoord de elektrische sfeerhaard tot de mogelijkheden.

Het belangrijkste verschil tussen beide systemen is de verbrandingstechniek met als gevolg een verschil in rendement. Een gesloten verbranding levert meer rendement dan een open verbranding en zijn veelal geschikt voor passief woningen. U dient rekening te houden met het feit dat bij deze toepassing altijd een glasruit tussen u en het gasvuur aanwezig zal zijn.

Ja dat is mogelijk in combinatie met elk type haard. Echter is de juiste werkwijze van essentieel belang voor onbezorgd kijkplezier en levensduur van de TV.

Een veel gestelde vraag waar lastig een antwoord op te geven is. Een prijsstelling is namelijk afhankelijk van veel verschillende factoren zoals het gewenste systeem (open of gesloten) en brandstof (hout, gas, bio ethanol, elektrisch). Maar ook de situatie waarin de haard geplaatst wordt, type woning of pand en bouwjaar, en natuurlijk spelen vormgeving en materialisering een grote rol. Bezoek een specialist voor een realistische indicatie.

Er zijn gemeenten die in bijvoorbeeld de APV of andere verordening bepalen dat er geen houtgestookte haarden gestookt mogen worden. Dit moet dan wel duidelijk een algemeen belang dienen. Een stookverbod vanwege luchtvervuiling is juridisch niet houdbaar omdat de uitstoot afkomstig van haarden verwaarloosbaar klein is ten opzichte van andere vervuilers zoals bijvoorbeeld auto’s. Informeer bij twijfel altijd bij uw gemeente.

Wanneer veiligheid en van u en uw gezin voorop staan en u zorgeloos kunt terugvallen op gegarandeerde kwaliteit laat uw haard of kachel dan installeren door een gedegen expert.

Een expert is gespecialiseerd op het gebied van haarden en levert vakmanschap, is opgeleid en op de hoogte van wet en regelgeving.

Op internet kunnen haarden en kachels vaak goedkoper aangeboden worden daar de aanbieder veelal niet beschikt over een showroom en/of organisatie met vakspecialisten. Bij de behoefte aan het oplossen van een defect of klacht of simpelweg bij het uitvoeren van een service kan men in veel gevallen niet terugvallen op deze aanbieder.

De temperatuur van een houtvuur kan een hogere temperatuur halen dan de te bereiken temperatuur van een gasvuur. Het systeem van de haard zal het rendement/warmte afgifte uiteindelijk bepalen. Daardoor is het goed mogelijk dat een gasgestookte haard meer warmte afgeeft ten opzichte van een houtgestookte haard.

Een gesloten verbrandingssysteem geeft altijd veel meer warmte af dan een open verbrandingssysteem. Bij een open verbranding verdwijnt de meeste warmte direct door het rookkanaal naar buiten. Bij een gesloten verbranding is er sprake van stralingswarmte via het glas in combinatie met convectiewarmte waardoor de warmte efficiënt benut wordt.

Een schoorsteen of rookkanaal kan bijna altijd wel gemaakt worden wanneer niet aanwezig. Wanneer het aanbrengen van een rookkanaal door de verdiepingsvloeren naar het dak gewoonweg niet gewenst is of toch onmogelijk blijkt, dan kan het doorvoeren via een kruipruimte of kelder mogelijkheden bieden. Natuurlijk zijn er tevens oplossingen in de vorm van bio ethanol of elektrische haarden waarvoor geen rookkanaal nodig is.

Wanneer er geen veranderingen worden aangebracht aan het uiterlijk van uw woning, de constructie niet wijzigt en uw woning geen monument is dan hoeft er geen bouwvergunning aangevraagd te worden. Desondanks moet de installatie van de haard of kachel wel voldoen aan de gestelde bepalingen in het bouwbesluit. Laat de installatie daarom altijd uitvoeren door een specialist.

Het advies is om het rookkanaal van een houtgestookte haard of kachel eens per jaar te laten vegen. Ook al wordt de haard weinig gebruikt dan dient deze geveegd te worden daar een vogelnest voor overlast in de vorm van rookterugslag kan zorgen. Het rookkanaal van een gasgestookte haard hoeft minder frequent geveegd te worden. Check voor alle zekerheid wel uw verzekeringspolis op eventuele opgenomen clausules over het vegen van rookkanalen.

Er zijn nog enkele kachels voorzien van deze uitzonderlijke mogelijkheid. Een houtkachel dient tegenwoordig namelijk aan strenge eisen te voldoen en is bedoeld om een hoog rendement te halen. Het verbrandingsproces dient optimaal te zijn waardoor de uitstoot van fijnstofdeeltjes minimaal is en daardoor niet milieu belastend is. Een optimale verbranding is niet mogelijk bij het open stoken.