Nieuw licht in je interieur

De lente komt eraan, hoe leuk is het om nu je hele interieur op te frissen of te vernieuwen! Je handen jeuken om een kwast te pakken en de muren te voorzien van een frisse hippe kleur, misschien iets nieuws op de vloer en dan lekker winkelen voor de laatste trends in meubels en accessoires. Of misschien staat er wel een complete verbouwing op stapel en wordt het hele huis rigoureus aangepakt.

Ontwerp je eigen lichtplan
Maar voor je hiermee begint, doe je er verstandig aan je verlichting onder de loep te nemen. Maak eens een echt lichtplan. Daarmee zorg je dat de licht- en stroompunten op de plekken zitten waar ze nodig zijn en ontstaat er een balans tussen de basis- en sfeerverlichting.
Een goed lichtplan werk je uit per ruimte. Bepaal eerst het doel van de ruimte; werken, slapen, eten, relaxen, en bedenk wat voor licht je daarbij nodig hebt.

Begin bij de basis
Begin met de basisverlichting. Kies bijvoorbeeld voor inbouwspots in het plafond. Als je richtbare spots neemt, kun je deze in elke gewenste richting draaien en bijvoorbeeld kunstwerken aanlichten of juist werklicht creëren. Door het toepassen van dezelfde basisverlichting in elke ruimte zorg je voor een mooie eenheid in het hele huis.

Combineer functioneel met mooi
Functionele verlichting gebruik je op verschillende plekken in huis. Denk hierbij aan een leeslamp naast de bank, een hanglamp boven de eettafel en werklicht boven een bureau. Wees origineel in je keuze voor de armaturen en creëer zo je geheel eigen look. Wanneer de lichtbronnen dimbaar zijn, kunnen deze functionele armaturen ook als sfeermakers dienen.

Accent op details
Met spots en wandarmaturen kun je schilderijen uitlichten, accenten leggen op kleine nissen of in kasten en door middel van een lichtbundel de aandacht vestigen op juist die details die het interieur speciaal maken.

Decoratieve eyecatchers
En dan zijn er natuurlijk nog de blikvangers. Stijlvolle bijzondere en soms spectaculaire armaturen waarbij niet zozeer het licht als wel het ontwerp de belangrijkste factor is. Een eyecatcher als stijlitem in je interieur, waarmee je je persoonlijke stijl benadrukt of juist even helemaal buiten de gebaande paden gaat. Lekker gek, helemaal over the top, alles kan, zolang het maar bij jou past.

Ook een open haard vormt een stijlelement. Het vuur zorgt voor warmte en sfeer in huis. Als de haard niet brandt kun je door middel van mooie verlichting de haard wel uitlichten. Denk hierbij ook eens aan ledlijnen langs de schouw of achter de inbouwwand waarin de haard is weggewerkt.

Wordt het toch een ingrijpende verbouwing, dan kun je natuurlijk altijd de hulp inroepen van een van onze professionals op het gebied van lichtplannen. Samen bekijk je alle mogelijkheden en ontwerp je een lichtplan op maat. Inspiratie nodig? Kom gerust een kijkje nemen in onze showrooms, een wereld vol inspirerende en mooie lichtideeën.

Maretti Lighting
Bolderweg 7
1332 AX Almere
036-5326612
www.maretti.com