Biopropaan

Biopropaan, duurzame brandstof voor uw gashaard

Nederland wil in 2050 gasvrij zijn. Dergelijke grootschalige transitie zal gefaseerd gaan. Concreet wil de overheid tegen 2030 één vijfde van de woningen die nu op het gasnet zijn aangesloten, van het gas afhalen. In onze branche merken we dat dit tot grote ongerustheid leidt bij particulieren, want is een (nieuwe) gashaard nu nog wel een interessante keuze? In een eerdere blog verklaarden we al dat een gashaard nog steeds tot de opties behoort, omdat gas in uw wijk bijvoorbeeld nog een tijdlang beschikbaar blijft of omdat uw gashaard ook geschikt is (of geschikt gemaakt kan worden) voor gebruik met flessengas. Over dat zogeheten flessengas, en dan met name biopropaan, willen we u in dit artikel meer informatie geven.

Biopropaan, duurzaam gas

Biopropaan (oftewel BioLPG) wordt wel eens “de energie van de toekomst” genoemd. Vergeleken met andere brandstoffen, zoals kolen of olie, is propaan een alternatief met een lage CO2-emissie, Biopropaan doet het zelfs nog beter: het vermindert de CO2-uitstoot met 80 procent, terwijl het op dezelfde manier gebruikt kan worden én dezelfde prestaties levert als conventioneel propaangas.

Dit komt omdat bioLPG een bijproduct is van het biodiesel productieproces en voor 100% gemaakt wordt van duurzame grondstoffen; zijnde afval- en reststoffen en hernieuwbare plantaardige oliën. Het (her)gebruiken van afval en reststoffen is natuurlijk al een duurzame manier om aan CO2-reductie te doen. En het verwerken van planten en vruchten, zoals de purgeernoot, soja, palm en koolzaad, tot energie draagt bij tot het ontstaan van een natuurlijke CO2-cyclus. Biopropaan wordt sinds eind 2016 geproduceerd door Neste Oil in zijn raffinaderij in de Rotterdamse haven en exclusief verdeeld door Primagaz. De EU heeft deze hernieuwbare energiesoort overigens goedgekeurd en stimuleert ook het gebruik ervan.

Biopropaan wordt wel eens de energie van de toekomst genoemd
Biopropaan bestaat volledig uit duurzame grondstoffen en is een door de EU goedgekeurde hernieuwbare energiesoort.

Waarvoor is (bio)propaangas te gebruiken?

Tussen de moleculaire samenstelling en werking van biopropaan en propaan zit geenenkel verschil. U kunt ze dus voor dezelfde toepassingen gebruiken, zonder dat daarvoor voorafgaande investeringen of aanpassingen aan bestaande installaties nodig zijn. Het verschil zit dus echt alleen in de duurzaamheid.

(Bio)propaan wordt regelmatig gebruikt door grootverbruikers, zoals industrie, agrarische bedrijven en recreatieparken maar ook door particulieren. Gebruikt u het gas voor diverse toepassingen in en rond uw woning, zoals bijvoorbeeld om te verwarmen, te verlichten en te koken, dan is een (boven- of ondergrondse) gastank wellicht een geschikte oplossing. Gebruikt u het gas eerder sporadisch, bijvoorbeeld om te barbecueën of voor een gashaard als sfeervolle bijverwarming in uw woning, dan zijn (navulbare) gasflessen geschikt.

Biopropaan
Biopropaan kan voor dezelfde toepassingen gebruikt worden als aardgas.

Biopropaan versus aardgas

(Bio)propaan kan eigenlijk voor precies dezelfde toepassingen gebruikt worden als aardgas. Het werd eerder vooral vaak gebruikt in buitengebieden waar geen aardgasaansluitingen voorhanden waren. Maar door de huidige energietransitie en CO2-reductie-eisen zal deze fossielvrije brandstof alleen maar aan populariteit winnen.

Vergelijkt u (bio)propaan met aardgas dan is een eerste groot verschil natuurlijk dat aardgas vrijwel uitsluitend via een gasleiding geleverd wordt en (bio)propaan in flessen of tanks verkrijgbaar is. Dit komt omdat het vloeibaar maken van aardgas erg kostbaar is, in tegenstelling tot (bio)propaan. Met biopropaan bent u dus niet meer afhankelijk van het gasnet en u kunt deze gassoort dus blijven gebruiken, ook als Nederland ‘gasvrij’ is.

Een ander verschil zit in de calorische waarde; dit is simpel gezegd de hoeveelheid warmte die vrijkomt bij verbranding. Bij verbranding van (bio)propaan komt drie keer zoveel warmte en energie vrij als wanneer dezelfde hoeveelheid aardgas verbrand wordt. Dat is mooi meegenomen, want er is wel een prijsverschil: aardgas is relatief goedkoper dan (bio)propaan. Maar bij deze laatste moeten natuurlijk geen vaste aansluit-, vastrecht- en leveringskosten betaald worden. Verder hangt het prijskaartje af van het type haard (vermogen / verbruik), de isolatie van uw woning en hoe én hoe vaak u de haard gebruikt. Bij gemiddeld tot relatief vaak gebruik zullen de kosten tussen 3 en 6 euro per avond bedragen. Maakt u bij ons een afspraak, dan kunnen we u gerichter adviseren over welk type (propaan)gashaard het beste aansluit bij uw wensen en woning en wat het verwachte verbruik van uw haard kan zijn.

Biopropaan
Moderne gashaarden zijn vaak al uitgerust of kunnen uitgerust worden voor gebruik met biopropaan.

Biopropaan, ook geschikt voor uw gashaard?

Heeft u een gashaard op aardgas, dan kunt u die niet zomaar op (bio)propaan aansluiten. De moleculaire samenstelling van aardgas en (bio)propaan verschillen namelijk wezenlijk. Goed nieuws is dat veel moderne gashaarden die op aardgas werken, ook al geschikt zijn voor gebruik met (bio)propaan of in ieder geval vrij eenvoudig geschikt gemaakt kunnen worden voor deze duurzame gassoort. Laat deze klus echter altijd door een gecertificeerd installateur, zoals wij, uitvoeren. Eerst en vooral omdat werken met gas altijd een veiligheidsrisico inhoudt. Daarnaast moeten er in de haard verschillende onderdelen anders afgesteld worden en dat is specialistisch werk. Tenslotte kan het zijn dat onderdelen, zoals de brander, vervangen moeten worden en daar zijn soms complete ombouwsets voor nodig.

Een propaanhaard werkt meestal middels een slim systeem van twee aan twee geschakelde propaanflessen. Wanneer de ene groep van twee flessen leeg is, schakelt het systeem automatisch over naar de volgende groep. Het systeem meldt dit automatisch online, zodat u de lege flessen tijdig kunt (laten) verwisselen voor volle en zorgeloos kunt blijven genieten van uw gashaard. De flessen zelf kunnen gewoon bij u thuis opgeslagen worden. Maar de opslag is wel aan regels gebonden. Zo is een goede ventilatie essentieel en is het belangrijk dat de flessen niet in de buurt van putdeksels of kelderramen geplaatst staan. Meestal worden de flessen buiten, in een schuur, garage of speciale kast, opgeslagen.

Wilt u naar aanleiding van dit artikel graag meer informatie over gashaarden op (bio)propaan of denkt u erover na om uw bestaande gashaard om te laten bouwen van aardgas naar (bio)propaan? Maak gerust een afspraak; we zijn u graag van dienst!

Moara Daniëls

Biopropaan
Een haard op biopropaan is een duurzame manier van verwarmen.