Villa’s en vuur

Door Liong Lie

Als klein kind ging ik met mijn ouders mee op vakantie naar Zwitserland. We verbleven daar dan in een houten chalet in een bergweide.
In de leefruimte was een grote gietijzeren kachel aanwezig. Het had een stalen deur waar houtblokken in gegooid werden. Ik herinner me het knapperen van het vuur, de hitte als je er te dichtbij kwam maar ook het ritueel van het aanmaken van de kachel en het turen naar de vlammen.
Deze kachel was multifunctioneel: hij werd gebruikt als verwarming van de ruimte, droger van natte kleren na wandelingen in de bergen, als fornuis om eten op te koken. Het was ook de plek om gezellig bij elkaar te zijn. Het was met recht het centrum van de leefruimte.

Ontwerp

Als ik als architect een villa ontwerp en er wordt gevraagd om een haard, dan denk ik: Wat voor effect deze kan hebben op de ruimte en de bewoners? Ik denk ook na hoe we met gebruikmaking van bestaande rituelen nieuwe ervaringen kunnen oproepen. Het geeft me voldoening dat de mensen het op hun eigen manier kunnen gebruiken en wellicht ook geïnspireerd worden of dat het de dagelijkse handelingen een extra glans geeft.

Bij Cloud 9 Villa hebben we een kastenwand als scheiding tussen de woon- en eetplek ontworpen als een plek voor zitten bij de haard. We hebben een gat in de kastenwand gemaakt met het silhouet van een lounge chair, de vlakken met zwart leer en staal bekleed en in het gat een haard toegevoegd. Het gat is de plek waar je kan zitten bij de haard, waar je de krant kan lezen. Het is ook de plek waar je contact kan hebben met mensen in de leef- en de eetplek. Het is tevens een doorzicht vanuit de eetplek door de leefruimte naar de tuin.
In de praktijk gebruiken de kinderen het als een hoepel om er door heen te kruipen of elkaar te achtervolgen.
Gebruikmaking van bestaande rituelen die passen bij de wensen van de bewoners en het net anders toepassen was inspiratie voor de vormgeving van de kastenwand, lounge chair en haard.

123DV Moderne Villa’s
Sint-Jobsweg 30 N
3024 EJ Rotterdam
+31(0)10 478 20 64
info@123DV.nl
https://123dv.nl/