Veranda met terrashaard

Langer buiten genieten met tuin- of terrashaard

Wanneer de zon schijnt, hoeft u niet per se naar het buitenland voor heerlijke zomerdagen vol gezelligheid, sfeer en warmte. Een tendens die de afgelopen jaren steeds weer naar voren komt, is dat mensen graag investeren in hun eigen buitenruimte thuis. Een mooie, verzorgde tuin met een chic terras dat perfect is voor entertaining wordt helemaal afgemaakt met een terrashaard. Met de juiste terrasverwarming zorgt u ervoor dat wanneer de temperaturen ‘s avonds omlaag gaan, u nog steeds van uw terras en omgeving kunt genieten. Heeft u ook al zo’n zin in die lange zomeravonden in goed gezelschap?

Veilige omgeving

Wanneer u erover denkt om een tuin- of terrashaard te plaatsen, is een eerste vereiste natuurlijk om een veilige plaats uit te zoeken. U heeft wel met vuur en warmte te maken. De meest veilige ondergrond is een stenen ondergrond. Steen is niet ontvlambaar en geleidt de warmte. Wanneer u geen stenen terras heeft en u een buitenhaard op het gazon of op een houten ondergrond wilt plaatsen, moet u rekening houden met het feit dat de directe omgeving van de haard erg warm kan worden. Heeft u een open haard, zoals een vuurkorf, dan moet u ook opletten voor mogelijk brandgevaar veroorzaakt door kooltjes, vonken, as,…

Tuin- of terrashaard vervangt steeds vaker de vuurkorf

Heel populair, zeker de laatste jaren, waren de vuurschaal en de vuurkorf. Beiden zijn gemakkelijk te verkrijgen en voor een relatief lage prijs kunt u in uw tuin een vuurtje stoken. Het nadeel van de vuurkorf is dat u rekening moet houden met afval. Een speciale onderplaat kan handig zijn om verkoolde resten die anders op de grond zouden vallen, op te vangen. Bovendien kan het gebruik van een vuurkorf of vuurschaal ook met redelijk wat overlast (rookvorming, fijnstof en soms ook stank) gepaard gaan. Wie de overlast voor buren en het milieu zo beperkt mogelijk wil houden, kan beter kiezen voor een echte tuin- of terrashaard.

Soorten tuin- en terrashaarden

Buitenhaarden zorgen voor minder afval op je terras, minder overlast voor de buren en kunnen doorgaans een hele avond een behaaglijke warmte afgeven. Ook kunt u de warmteafgifte en vlammen meestal beter controleren. Er zijn verschillende soorten terrashaarden.

Houtkachels en –haarden voor buiten

Net zoals bij haarden en kachels voor binnen, is er ook voor buiten het onderscheid tussen open en gesloten systemen. Met een gesloten systeem verloopt het verbrandingsproces efficiënter dan bij een open haard, heeft u meer rendement en, in optimale omstandigheden, ook minder rook (en fijnstof). Bij een open systeem staan sfeer en beleving meer centraal. Het vlammenspel, het knisperen van het hout… het lijkt vaak net wat beter waar te nemen in een open vuur dan bij een gesloten haard. En de overlast? Wanneer u bij goede weersomstandigheden goed, kurkdroog hout gebruikt en dit op een goede manier opstapelt, kunt u de rookontwikkeling meestal zo beperkt mogelijk houden. Ook een juiste plaats van de houtgestookte haard op uw terras kan onnodige overlast, bijvoorbeeld voor uw buren, voorkomen.

Terrashaarden op gas

Het aanmaken van een houtgestookte terrashaard kan bij onjuist gebruik enige moeite en tijd kosten. Wanneer u liever meteen geniet van een gezellig vuurtje op uw terras, biedt een gashaard natuurlijk uitkomst. Eén druk op de knop en u kunt genieten. U hoeft zich bij een terrashaard op gas ook geen zorgen te maken over eventuele rookontwikkeling.

Veel gashaarden voor buiten werken op aparte gasflessen, die u kunt vullen met (bio-)propaangas. U heeft in de regel geen rookkanaal nodig, dus u bent vrijer in uw keuze voor de plaats van de terrashaard. Ook de ontwerpers zijn vrijer in hun design van de terrashaard, wat u kunt merken aan de enorme keuze in minimalistische, moderne, grote en kleine… terrashaarden. Het nadeel is dat het vlammenspel bij een gashaard minder natuurlijk is dan bij een houtgestookte haard, maar u kunt de vlammen moeiteloos controleren. Het gebruiksgemak maakt voor veel mensen veel goed. Bovendien kunt u met één druk op de knop de gashaard ook weer meteen doven… u hoeft dus niet te wachten tot het hout is opgebrand om te gaan slapen.

Buitenhaard op bio-ethanol

Geen vonken, geen rook, geen as, geen schadelijke gassen, geen rookkanaal of gasflessen nodig… en toch een gezellig vlammenspel. Daar staat de terrashaard op bio-ethanol garant voor. De designmogelijkheden zijn vrijwel onbeperkt. Een bio-ethanol haard kan vrijwel overal op uw terras gebruikt worden; zelfs in uw tuintafel. Bio-ethanol is een milieuvriendelijke, biologische brandstof gemaakt van maïs, tarwe, suikerbieten en rogge. Bij de verbranding ervan komen alleen waterdamp en een kleine hoeveelheid kooldioxide vrij. Bio-ethanol is dus een schone brandstof, die echter vanuit veiligheidsperspectief wel verantwoord gebruikt moet worden. Het is namelijk wel een licht ontvlambare brandvloeistof. Zo is het bijvoorbeeld uit den boze om de haard bij te vullen wanneer de vlammen net gedoofd zijn. Als er toch nog ergens een klein vlammetje brandt of het reservoir nog heet is, kan er een steekvlam ontstaan. En uiteraard mag bio-ethanol, net als ieder andere brandbare vloeistof zoals spiritus, nooit rechtstreeks op het vuur gespoten worden.

Megatrend: overdekt terras met buitenhaard

Of u het nu een veranda of overkapping noemt, het overdekte terras is de laatste jaren tot een echte must-have uitgegroeid. Want met een overdekt terras in de tuin of aan de woning vast, kunt u natuurlijk nóg langer genieten van het buitenleven. U kunt uw overdekte terras voorzien van verlichting, een prachtig uitgeruste luxe buitenkeuken,… en natuurlijk een haard. U kunt er zo maar een extra woonruimte midden in uw eigen stukje natuur van maken. Ideaal om het hele jaar door van te genieten. U kunt hier de prille start van het lenteseizoen, de heerlijke zomeravonden, de kleurenpracht van de herfst en zelfs gezellige wintermomenten in alle comfort beleven.

Bij Daniëls Openhaarden krijgen we elk jaar steeds meer aanvragen om een haard of kachel op terras of veranda te installeren. Bij zo’n overdekt terras kan dat zelfs een haard of kachel zijn die we doorgaans indoor gebruiken. Wanneer u eraan denkt om een overdekt terras aan te leggen, kunt u het aanleggen van een rookafvoerkanaal voor een houtgestookte haard bijvoorbeeld direct in de plannen meenemen. Maar wanneer u liever geen rookafvoerkanaal heeft, dan heeft u nog meer dan genoeg keuze in gashaarden of bijvoorbeeld bio-ethanolhaarden.

Inspiratie nodig?

Heeft u behoefte aan extra inspiratie of informatie bij uw keuze voor de buitenhaard die het beste bij u, uw gezin en uw tuin en/of terras past? Vraag dan gratis ons Inspiratieboek voor buitenhaarden aan. U kunt hier veel verschillende ideeën opdoen. Of maak een afspraak en kom langs in onze 700m² grote showroom voor nog meer inspiratie en deskundig advies.

Moara Daniëls