Trends in haarden en kachels

Trends in haarden en kachels

Haarden en kachels hebben aan populariteit niets ingeboet. Ze staan tegenwoordig vaak symbool voor gezelligheid en quality time met het gezin, familie en vrienden. De technologische innovaties op het gebied van haarden en kachels hebben niet stilgestaan. Daarnaast zijn er ook altijd nieuwe trends op het gebied van haarden en kachels op te merken. Interieurstijlen en –wensen veranderen en de nieuwe trends spelen daar goed op in. Ik zet graag enkele actuele trends voor u op een rijtje.

Technologische innovaties op vlak van haarden en kachels

Op technologisch vlak zijn de moderne haarden en kachels flink vooruitgegaan. In de afgelopen twee decennia zijn de verbrandingstechnieken en luchttoevoersystemen in kachels en haarden bijvoorbeeld fors verbeterd. En dat heeft ook gevolgen voor het rendement. Ook zijn de moderne gas- en houthaarden en -kachels vaak te koppelen aan of te gebruiken naast bijvoorbeeld een warmtepomp, waardoor op duurzaamheidsvlak extra winst geboekt kan worden. De warmtepomp kan dan de basisverwarming leveren, terwijl u de ruimte waar u verblijft, kunt bij verwarmen met behulp van uw kachel of haard. Dat scheelt weer energiekosten én u hoeft er wat sfeer en comfort betreft, absoluut niet op achteruit te gaan.

Aandacht voor duurzaamheid en optimaal rendement is zeker één van de trends die we ook bij Daniëls Openhaarden merken. De laatste jaren zien we bijvoorbeeld een enorme verschuiving van open haard vuren naar gesloten, hoog rendement toestellen. Bij een open haard verdwijnt de meeste warmte meteen door het rookkanaal naar buiten. Ook als de open haard niet brandt, is er sprake van energieverlies, omdat koude lucht van buiten dan via het rookkanaal de woning binnenkomt. Bij gesloten haarden en kachels is er sprake van stralingswarmte (via het glas) én convectiewarmte. Terwijl het rendement van een openhaard zo rond de 10 à 15 procent ligt, ligt dat bij de meest moderne en efficiënte gesloten haarden rond 80 à 83 procent.

Gesloten gas kachels bieden beter rendement
De laatste jaren zien we bijvoorbeeld een enorme verschuiving van open haard vuren naar gesloten, hoog rendement toestellen.

De haard als centraal vertrekpunt in uw interieur

Haarden maken steeds vaker integraal deel uit van het interieur. Bij Daniëls Openhaarden merken we dat klanten in geval van nieuwbouw of een renovatieproject de haard steeds meer als een vertrekpunt kiezen, van waaruit vervolgens de verdere indeling van het interieur ontstaat. In samenwerking met en ondersteunend aan architecten en interieurstylisten werken wij graag mee aan het ideale plan. Op basis van bouwtekeningen geven we advies over de mogelijke positie(s) van de haard in de ruimte én indien gewenst ook over de verdere indeling en inrichting van de gehele ruimte of woning. We leggen dan graag de verbinding met interieurarchitecten en -designers uit ons netwerk. Een haard kan tegenwoordig op zoveel manieren geplaatst worden; de mooiste oplossingen kunnen bedacht worden. Op die manier kan een haard naadloos aansluiten bij uw interieur en/of interieurwensen.

Een haard hoeft bijvoorbeeld al lang niet meer geplaatst te worden op een onpraktische plek of manier. Eén van de vele mogelijkheden is een haard als roomdivider in de ruimte te plaatsen. Bijvoorbeeld tussen de zithoek en eettafel in de woonkamer of tussen de woonkamer en een (open) keuken, waardoor u vanuit beide vertrekken van het gezellige vlammenspel kunt genieten. Of wat dacht u van een haard die is verwerkt in een (boeken-)kast of een compleet wandmeubel met onder andere een oplossing voor televisie en overig audio apparatuur?
Ook op het vlak van materialen is de keuze tegenwoordig erg groot. Dankzij het gebruik van onze hittebestendige haardombouwen, heeft u vervolgens een ruime keuze in afwerkingsmaterialen zoals hout, natuursteen, metaal, (keramisch) glas, leer, behang etc. Zo kunt u altijd een haard met afwerking kiezen die het best aansluit op uw persoonlijke interieur(wensen).

Omdat er bij een bio-ethanolhaard geen rekening gehouden hoeft te worden met een rookkanaal, zijn er nauwelijks beperkingen te bedenken waardoor vormgeving en design volledig af te stemmen zijn op uw interieur.

Ook wanneer u in een ruimte beperkte of geen mogelijkheden heeft voor het doorvoeren van een rookkanaal of wanneer dit niet kan of mag (bijvoorbeeld in appartementsgebouwen), kunt u genieten van een haard. Heeft u bijvoorbeeld al eens gedacht aan een bio-ethanolhaard? Omdat er geen rekening gehouden hoeft te worden met een rookkanaal, zijn er nauwelijks beperkingen te bedenken waardoor vormgeving en design volledig af te stemmen zijn op uw interieur. En, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een elektrische haard, levert een bio-ethanol haard ook echt (bijna) hetzelfde rendement op qua warmte als een gas of houtgestookte haard. Ook op veiligheidsgebied hebben deze haarden grote vooruitgang geboekt. U kunt tegenwoordig zelfs kiezen voor elektronisch beveiligde systemen, compleet met afstandsbediening al dan niet te koppelen aan uw domotica of andere smart systems.

Een haard voor elke ruimte

Wanneer u niet afhankelijk bent van de aanwezigheid van een rookkanaal voor het plaatsen van een haard, heeft u natuurlijk ook een veel grotere vrijheid in uw keuze waar in uw woning u van een haardvuur wilt genieten. Lijkt het u wel wat om ook in een keuken, in uw slaapkamer of zelfs in bad van een prachtig vlammenspel te kunnen genieten? Alles is mogelijk! Ook in onze zaak is deze vraag geen uitzondering meer. De wens van een haard in de verschillende ruimtes wordt steeds vaker gerealiseerd. Naast de woonkamer bijvoorbeeld ook in de keuken, slaapkamer, badkamer / wellnessruimte en natuurlijk ook op het terras of in de tuin.

Natuurlijk

De natuur speelt in de hedendaagse interieurtrends een grote rol. Groene planten, natuurlijke kleuren en materialen worden maar wat graag door stylisten en consumenten in interieurs verwerkt. Daar past een knapperend haardvuur natuurlijk ook bij. Wat sfeer en natuurlijkheid betreft, is een houtgestookte openhaard natuurlijk niet te overtreffen. Maar wie voor het gemak van een gashaard kiest, kan dankzij de laatste technologische ontwikkelingen ook van een bijna-net-echt vlambeeld, inclusief onregelmatige frequentie vonken en zelfs knisperend houtvuurgeluid genieten.

Gebruiksgemak

Lijkt een gashaard u al een droom op het gebied van gebruiksgemak? Dan wordt het er tegenwoordig alleen maar nóg beter op. Want net zoals steeds meer gebruiksvoorwerpen en apparaten in huis met elkaar verbonden zijn en bediend kunnen worden met een app of afstandsbediening, is dat voor de nieuwste haarden niet anders. Zo kunt u via uw smartphone bijvoorbeeld de temperatuur en het vuurbeeld van uw gashaard regelen, zodat u bij het thuiskomen met een simpele handeling direct van uw haard kunt genieten. Besluit u vervolgens ineens van plan te veranderen, dan is de haard met een druk op de knop meteen weer uit.

Zou u graag een haard aanschaffen, overweegt u het of is uw toestel aan vervanging toe? Maak gerust een afspraak en laat u door ons informeren en adviseren over de nieuwste ontwikkelingen en trends op het gebied van haarden in interieurs.

Moara Daniëls

Trends in haarden en kachels