Haardvuur

Gelukkiger, zelfverzekerder door een haardvuur?

Een recent uitgevoerde wetenschappelijk studie in Duitsland heeft uitgewezen dat bezitters van een haard of houtkachel zich beter, gelukkiger en gezonder zouden voelen dan mensen die geen haardvuur in huis hebben. Ze zouden ook nog eens succesvoller zijn. Aan het onderzoek werkten het Instituut voor Ecologische Strategieën (München), het REAL Instituut (München), de Academie voor Duurzaam Bouwen e.V. (Tholey) en de Hogeschool voor Techniek en Economie van Saarland en het Saarland Ecologisch Centrum (Saarbrücken) mee. U vraagt zich misschien af hoe serieus u dergelijke resultaten moet nemen? Wel ja, onder het motto van ‘nice to know’: er zitten psychologische motieven achter deze uitspraken, die toch aannemelijk klinken.

Houtkachel

Positief effect van een haardvuur op het fysieke en mentale welzijn

Dankzij de natuurlijke warmtestraling, heeft een haardvuur een positief effect op uw fysieke en mentale welzijn. Een brandend haardvuur zorgt meteen voor een fijne, gezellige leefomgeving en draagt op die manier bij aan gezondheid, een veilig gevoel en ontspanning. Van de respondenten die aan het onderzoek deelnamen, zei 50 procent van de haard-/kacheleigenaren zich ‘goed’ te voelen tegenover slechts 28,6 procent van de niet-bezitters. Ook beoordeelde 93 procent van de haard- en kachelbezitters hun eigen gezondheid als ‘goed’, tegenover 61,4 procent van de niet-eigenaren. Toch een opvallend verschil.

De respondenten die aan het onderzoek meededen, waren gemiddeld tussen de 35 en 50 jaar oud. Wanneer ze gevraagd werden naar hoe zij keken naar geluk in het leven, kwamen antwoorden als ‘zelfverzekerd op het werk’, ‘houden van familie en kinderen’, ‘huiselijke sfeer’ regelmatig terug. Getuige daarvan zijn reacties als ‘bij mijn haard kom ik echt tot rust’ en ‘quality time spendeer ik graag voor de haard met mijn gezin’.

Hout kachel met stralingswarmte

Emotie als leidraad

De keuze voor een haard of kachel is vaak een zaak van het hart. Dat merken we bij Daniëls Openhaarden ook. Haarden en kachels worden vaak als een mooie en gezellige toevoeging aan de woon- en leefruimte gezien. Het is altijd weer genieten om na een lange dag weer thuis te komen en het samen gezellig te maken. Een haard brengt altijd sfeer. Als natuurlijke warmtebron zorgt vuur voor balans, rust, geborgenheid en ontspanning. Staar maar eens even in het intrigerende vlammenspel; u merkt meteen dat u zich beter kunt ontspannen.

Bij Daniëls geloven we dat emotie de leidraad is in elk proces. Of het nu gaat om het bouwen van een huis, het aankopen van een haard of de weg naar persoonlijk geluk. Daarom hebben wij een emotiemethode uitgedacht, waarmee we u kunnen helpen bij het zoeken (en vinden) van de haard die perfect past bij u als persoon, rekening houdend met uw gezinssituatie, leefwijze en omgeving waarin de haard geplaatst wordt.

Neemt u gerust eens contact met ons op of maak een afspraak om onze showroom te bezoeken. Wij zullen u graag inspireren om tot de perfecte haard te komen.

Moara Daniëls

Houtkachel in muur